Ale!

Turun sotaveteraanilaulajat – Tellervo ja asemiesiltojen parhaat (CD)

Alkuperäinen hinta oli: 17,00 €.Nykyinen hinta on: 10,00 €. sis. alv.

(FFCD 1040)
Arvoisa kuulija,

Kädessäsi on Turun Sotaveteraanilaulajien 20-vuotisjuhlalevy. Levy on kuoromme historiassa toinen. Pyrkimyksenä on ollut koota sota-ajan musiikkia ”Tellervosta asemiesiltojen parhaisiin” niiden miesten tulkitsemana, joilla on etuoikeus kertoa niistä omien kokemustensa kautta. Lisänä on tunnettuja isänmaallisia mieskuorosävellyksiä.

Sota-ajan musiikki on tullut jälleen tutuksi henkiinherätettyjen asemiesiltojen ansiosta ja kuoromme onkin ottanut ohjelmistoonsa runsaasti näitä lauluja. Tämä levy on tehty, koska esitysten jälkeen kuulijat ovat toivoneet muistoksi levyä esitetyistä lauluista. Tässä se nyt on. Laulujen taustalla olivat traagiset sotavuodet ja mielialojen piristämiseksi tarvittiin reippaita joskin myös kaihoisia lauluja.

Turun Sotaveteraanilaulajat perustettiin vuonna 1983. Kuoro syntyi, jotta sodan sukupolven laulunlahjaiset miehet voisivat ilahduttaa ja virkistää omia veteraaniveljiään ja – sisariaan. Sotaveteraanilaulajat halusivat laulullaan siirtää omaa uskonnon, kotiseudun ja isänmaan-rakkauden raamittamaa maailmankuvaansa sille sukupolvelle, jonka käsiin isänmaamme tulevaisuus oli siirtymässä.

Kuoro kuuluu monin tavoin kotikaupunkinsa kulttuurielämään ja on saanut tunnustetun aseman Turun musiikkimaailmassa. Kuoron ensiesiintyminen tapahtui yhdistyksen 25-vuotisjuhlassa ja Talvisodan päättymisen muistojuhlassa konserttitalossa 13.3.1983. Tällöin kuorossa oli 82 laulajaa. Tässä levytyksessä on mukana levytyksenaikainen kuoro kokonaisuudessaan, 45 laulajaa, joiden keski-ikä on 83 vuotta. Kuoron repertoaariin kuulu yli kaksisataa sävellystä, jotka ovat perinteisiä isänmaallisia mieskuorolauluja ja hartaita sävellyksiä. Kansanlaulut, serenadit ja balladit täydentävät ohjelmistoa. Nyt esillä ovat sota-ajan laulut.

Kuoromme esiintyy omien tilaisuuksiemme lisäksi sotainvalidien, rintamanaisten, lottaperinteen ja kaupungin järjestämissä tilaisuuksissa yli 25 kertaa vuodessa. Lauluesitykset eri kouluissa itsenäisyys- ja kansallisena veteraanipäivänä ovat olleet kädenojennus nuorisolle. Kohokohtina vuosien varrella ovat olleet sotaveteraanien valtakunnalliset laulujuhlat ja konserttimatkat ulkomaille. Laulun voimalla on rakennettu kulttuurisiltoja niin läntiseen kuin eteläiseenkin naapuriin.

Kuorolla on ollut 5 johtajaa: Kaarlo Soini, Eero Kyykkä, Reino Airio, Lauri Karttunen ja vuodesta 1998 alkaen Pekka Salminen. Vara-laulunjohtajana toimii Jukka Penttilä. Laulutaitoaan kuoro ylläpitää harjoittelemalla kerran viikossa NMKY:n salissa kahden tunnin ajan. Turun Sotaveteraanilaulajien levyantologia on historiallinen ja omassa lajissaan mielenkiintoinen kooste suomalaisista sota-ajan lauluista laidasta laitaan.

Ensimmäinen Tellervo ja asemiesiltojen parhaat -levy luovutettiin juhlallisessa julkaisutilaisuudessa rouva Tellervo Koivistolle. Tämä levy on monelle sotaveteraanille läheinen sisältönsä vuoksi.

Tuotetunnus (SKU): FFCD 1040 Osastot: , , GTIN: 6420032104028

Kuvaus

1.  Tellervo
(Hans Carste, Palle suom., Juha Töyrylä piano sov.) 3:18
2.  Kodin vartijat
(Kalervo Hämäläinen, Kalervo Hämäläinen, Teuvo Laine) 3:00
3.  Muistoja Pohjolasta
(Sam Sihvo, R. R. Ryynänen / Reino Hirviseppä) 1:42
4.  Elämä juoksuhaudoissa
(G. Dubriansky, Usko Kemppi, Arvo Kuikka) 3:04
5.  Hurtti-ukko
(Carl Collan, J.L. Runeberg, Urpo Jokinen) 2:04
6.  Äänisen aallot
(George de Godzinsky, Kerttu Mustonen, Arvo Kuikka) 3:00
7.  Kirje sieltä jostakin
(Kauko Käyhkö, Kauko Käyhkö, Arvo Kuikka) 2:17
8.  Ilta kannaksella
(Esteri Seetri, Kerttu Mustonen, Arvo Kuikka) 2:33
9.  Vartiossa
(Lassi Utsjoki, Elli Tuomisto, Arvo Kuikka) 2:23
10. Sinitakkien marssi
(Georg Malmsten, R. R. Ryynänen) 2:15
11. Tähti ja meripoika
(Bror Karlsson, Olavi Virta suom.) 2:34
12. Iso Iita
(Korsukolportööri) 2:39
13. Vanhan merimiehen koti-ikävä
(Georg Malmsten, R.R. Ryynänen, Urpo Jokinen) 2:29
14. Valkea sisar
(Martti Jäppilä, Martti Jäppilä, Arvo Kuikka) 3:17
15. Ilta skanssissa
(Georg Malmsten, Georg Malmsten) 2:34
16. Karjalan Katjuusa
(Matvei Blanter) 1:53
17. Meripojan preivi
(Georg Malmsten, Georg Malmsten, Urpo Jokinen) 2:35
18. Liisa pien
(Norbert Schultze, Vuokko suom.) 2:08
19. Hymni Suomelle
(Fredrik Pacius) 1:28
20. Sillanpään marssilaulu
(Aimo Mustonen, F. E. Sillanpää) 2:43
21. Veteraani iltahuuto
(Kalervo Hämäläinen, Kalervo Hämäläinen) 3:49
22. Oi, kallis Suomenmaa
(sovitus ja sanat Heikki Klemetti) 1:46
23. Finlandia
(Jean Sibelius, V. A. Koskenniemi) 2:01

Lisätiedot

Paino 0,108 kg (kilogramma)
Mitat 12,6 × 14,3 × 1,1 cm (senttimetri)